Monday, 3 October 2016

Old hood turned to mittens + free pattern!


*This article includes some Finnish as I took part in a finnish challenge by Villa Nanna*

Villa Nanna haastoi minut tekemään roskista tai jämistä jotain. Suostuin toki, haastehan on ihan kuin minulle tehty! Minä osallistun tekemällä vanhasta hupusta hanskat lapselle (ohje oli, että kotiin tai itselle, käykö tämä kuitenkin? :D) Vaatteet on jo myyty, mutta huput jäivät pyörimään kun en poiskaan niitä osannut niiden löydyttyä heittää.

I started a project to make autumn clothes for our kids out of soft shell. I got as far as cut parts for an overall and pants for our son and used scraps for two pairs of mittens. Then I wanted to try out the pattern for gloves and also try out how the soft shell is to work with. So before getting any further I had made these:


Not water proof but resistant to make playing outside a bit more comfortable when it is just wet instead of real raining. Funny thing is that making the mittens doesn't feel like upcycling

Then one thing left to another and I had made also these (the overall and pants are still cut in pieces):


I happened to lay my eyes on hoods that were left out when selling/passing away old outdoor clothes. Our kids don't like the hoods and whenever they are attached to the clothes with buttons or snaps, they take them away. So when I took the clothes to second hand store, the hoods were nowhere to be seen and I found them only when it was too late. I couldn't throw them away, all that good fabric and so on. So I saved them for future use.I decided to try out if I could make mittens out of them with the pattern I had just made. They turned out pretty ok and that useless old hood turned into a pair of usable, warm gloves. I used just one hood so plenty left.

And here is how. I have also created new page with header "free printables". This pattern can be now found there with instructions but here is with pictures.

Näihin löytyy kaava ja suomenkieliset työohjeet blogin "free printables" sivulta! Tässä ohjeen tueksi kuvat.

First let's take a look how much fabric one hood contains:
The hood was out of winter overall so it had rather warm lining. It was thin enough to use with this pattern so I used that too.

When working with small pieces it is best to draw the patterns onto the fabric rather than cutting the fabric half like usually. Just remember to flip the pattern before cutting the other part or you have two gloves for one hand...

Have you ever played Tetris? Fitting the patterns to a fabric that looks almost too small is quite close to playing Tetris. Half of the lining was cut like this:


The other half was used almost as well and this was left:If you get tired of attaching the pattern to fabric with needles, use pattern weights. I have mine taken out of old pennants from my grandpa.Now you can start sewing. First the hand part:


Snip notches and trim seam allowances if needed, don't turn yet.

Sew the hand part together with top part, match the seams with the marks in top part of the mitten glove.Pay extra attention when crossing the seams or you get nice wrinkles on right side. It is best to open the seams if you have Wonderclips for example.


It's best to stretch the fabric slightly while sewing:


Snip notches, tream seam allowances and turn the gloves/mittens. If you have lining, sew it the same way, just don't turn. Put the lining inside the gloves.

Sew the wrist bands:


Fold the wrist band half width-wise and attach over the glove with couple of needles/wonderclips:


It's best to use only couple as you don't have that much working space and more than that would be just on way. By the way, if you are going to make lined gloves for a two year old, please think twice! These were for a six year old and I could just sew them, anything smaller would have been near impossible.

Make sure that the wrist band doesn't escape, it slips away easily:I used extra Wonderclip in front of the pressing foot to prevent it slipping. Not easy so be careful, go slow.


I know, I know, the thread doesn't match. I like to save my time in stages that aren't necessary. There is time and place to change all the serger threads, the gloves for (own) kids out of old hood isn't one of them.The kids will use them so that I strongly suspect they will be whole when the spring comes. They are gloves made for playing, not a piece of art. :D


Something scrap turned into gloves, I'm very happy!

The rest is the challenge instructions so thank you for my English spoken readers for reading. The pattern is free to use of course but it would be nice to see what kind of gloves/mittens you make with it.

Haasteen ohjeet:

Haasteen tarkoituksena on haastaa kolme blogia tekemään jostakin tietystä aiheesta jotakin kotiin tai itselle päälle. Aiheen valitsee haastaja. Jokainen toteuttaa haasteen haluamallaan tavalla, esittelee sen omassa blogissaan, Voit myös muualla somessa käyttää tagia #diyhaaste2016. Kun haastettu on tehnyt postauksen, laittaa hän linkin haastajan kommenttiboksiin, näin saadaan näkyvyyttä töille. Haastaja voi laittaa halutessaan omaan blogiinsa linkkilistan haastettujen töistä. Voit tehdä myös ohjeen työhösi, mutta se ei ole pakollista.

Minä haastan mukaan Miman ja Madam B.C.:n. Aiheena vanhat neuleet; sukat, lapaset pipot, puserot. Haastakaa rohkeasti mukaan seuraavat!

20 comments:

 1. Kiitos haasteesta! Yritän jotain keksiä :)

  ReplyDelete
 2. This is such an amazing site! I really enjoyed reading the content. Thanks!

  Boys Clothing Online India

  ReplyDelete
 3. Kiitos haasteesta, laitan idean muhimaan tulisko toteutukseen inspiraatio :)

  ReplyDelete
 4. Vau, loistava idea tämä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. :) Hanskat on päässee suoraan käyttöön ja ovat jopa mieluiset, mikäs sen parempaa!

   Delete
 5. What a great way to reuse such a small piece of fabric. And your kids probably much prefer the mittens to the hoods. I've featured your great mittens today.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you for featuring! The mittens are already in good use, much better than the hoods ever were... :D

   Delete
 6. What a perfect use for those old hoods!! The mittens look awesome!!

  ReplyDelete
 7. That is just fantastic. I love upcycling and the pattern looks reasonably straightforward. Visiting from Domesblissity

  ReplyDelete
 8. Tein ohjeen mukaan ja uskoin, että kaavoissa on 7mm saumanvarat, koska tuolla ohjesivulla niin luki. Peukaloista tuli todella kapeat, ja nyt postauksen luettuani näyttäisi siltä ettei saumanvaroja kyllä kaavoissa mukana ole...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että olet käyttänyt kaavaa. Harmi taas, että se ei ole ollut ihan sellainen kuin olet toivonut. :( Kyllä kaavassa on saumanvarat mukana. Postauksen softshell-hanskat on ommeltu täsmällään samalla kaavalla ja hupusta tehdytkin muuten, mutta päälliseen olen lisännyt pari milliä leveyteen, että vuorille jää tilaa.

   Kaavassa on kapea peukalo ja se on kapeaa mallia muutenkin, että niillä on mukavampi touhuta ulkona. Kaavalla saa parhaiten tehtyä vaikka juuri softshellistä tai sitten ihan lapaset neuloksesta, joustocollegesta tms., mutta vähänkään paksummilla kankailla peukalo jää varmasti liian kapeaksi. Jos et vielä kaventanut saumanvaroja peukalosta niin ompele ihmeessä parin millin päästä uudelleen niin saat varmasti tarvittavaa leveyttä peukaloon. :)

   Delete
  2. Softshellistä tein minäkin. Toki kavensin saumanvarat heti siinä kohden kun ohjeessa niin sanottiin, joten mitään ei ollut tehtävissä jälkikäteen.

   Tein nyt uudet alusta asti, mutta 2mm saumanvaroilla (ohjelinkin vieressä lukevan 7mm sijaan) ja näistä tuli paljon paremmat ja näyttävätkin siltä kuin sinun kuvissasi. Peukalon kärki on pyöreä eikä terävä, kulma suhteessa kämmeneen on järkevä ja nyt kämmen- ja selkäpuolten pituudetkin täsmäsivät toisiinsa.

   Eli mitä opin: tarkista ennen kuin teet mitään peruuttamatonta, äläkä vain sokeasti noudata ohjeita. Typoja on kaikkialla. :)

   Delete
  3. Hyvä juttu, että sait kaavan lopulta toimimaan, harmillista toki, että ei toiminut heti. Jäin miettimään tuota, että pituudet täsmäävät nyt toisiinsa, niiden pitäisi täsmätä toisiinsa heti alunperinkin. 2mm saumanvaroja en tokikaan ole tarkoittanut, kyllä kaavassa on mukana 7mm saumanvarat. Sellainen tuli mieleeni, että olihan tulostimesi asetukset oikein? Eli tulostin ei koittanut sovittaa kuvaa sivulle (fit to page)? Koska sehän vääristää kaavaa heti ja siksi kaavassa on myös tarkistusruutu josta mittaamalla voi helposti selvittää onko mittasuhteet oikeat leveys- ja pituussuunnassa. Haluan oikeasti tietää jos kaavassa on joku virhe ja ihmettelen mikä se voisi olla, koska olen ommellut täsmälleen samalla kaavalla sekä 4-vuotiaan, että 6-vuotiaan koolla ja molemmat ovat käyttäjilleen sopivat - 7mm saumanvaroilla.

   Saatko auki seuraavan kuvan:

   https://drive.google.com/drive/folders/0ByI2-BL08j_Cd2hYSDJYcTJlMms

   (kopioi osoite omaan selaimeesi, en saanut linkitettyä kommenttiin)

   Laitoin valmiin 4-vuotiaan hanskan kaavan päälle ja kuvasta selvästä näkyy, että kaavassa on ollut tilaa ainakin 7mm saumanvaroille. :)

   Delete
  4. Muistinpa vihdoin kokeilla mittaamista. Näemmä 0,5mm heitto on pituussuunnassa, 1cm sijaan mittaruudun korkeus on 0,95cm. Tarpeeksi pieni, että en huomannut, mutta riittävästi sotkemaan saumanvarat. Leveyssuunta on juuri oikein, joten sekin vielä hämäsi.
   Eli moka minun puolellani, pahoitteluni ohjeesi syyttämisestä.

   Delete
  5. Pääasia, että asia ratkesi. :) Osasin epäillä virhettä mittasuhteissa kun itselle kävi kerran samoin, siinäkin oli kyse hanskan kaavasta. Kaavassa ei ollut mittaruutua tai edes viivaa ja se näytti omaan silmään hyvältä - lopputuloksena oli aivan liian lyhyt ja leveä hanska. Tietokoneelta tulostamisessa on aina tuo riski ja siksi noissakin se mittaruutu on, ehkä sen pitäisi olla isompi kuitenkin niin näkisi eron silmämääräisestikin. :)

   Delete
 9. Even though we're heading into summer here in Australia I just love the way you've used the hood for this mitten pattern. I'll be definitely remembering it for winter next year. Thanks so much for joining in the Thriving on Thursdays linky party last week. It was lovely of you to join us. I'm featuring your post at tomorrow's party. Hope to see you again.

  Anne @ Domesblissity

  ReplyDelete